SHORT STAY

KORT VERBLIJVEN MET LIVING

Waarom is het zo moeilijk een woning te vinden voor minder dan 12 maanden?

In oktober 2015 bekrachtigde de Hoge Raad dat bemiddeling door een verhuurmakelaar altijd in opdracht is van de verhuurder, en dat hij ook voor de bemiddeling moet betalen. Dit betekent dus dat verhuurmakelaars kosten aan de verhuurder rekenen voor een bemiddeling. De verhuurder betaalt dus voor iedere mutatie. Daarom wil een verhuurder telkens het liefst voor zo lang mogelijk verhuren, meestal 12 maanden.

Kan een verhuurder dan niet gewoon een hogere prijs rekenen?

Niet altijd. In Nederland geldt tot op een bepaald niveau een maximale huurprijs. Deze maximale huurprijs is ongeveer € 710,- kale huur. Een verhuurder mag daar volgens de wet geen hogere huurprijs op toepassen, zelfs niet als u daar als huurder mee akkoord gaat.

Wat kan ik dan doen om toch een woonruimte te huren?

Er is een mogelijkheid om toch via Living Maastricht een woonruimte te huren voor een korte termijn. In dit geval betaalt u een bemiddelingsvergunning waarmee bemiddeling voor na uw vertrek wordt bekostigd. U betaalt dus voor de acquisitie van de huurder na u. Hierbij geldt, hoe langer uw verblijf, hoe lager deze vergoeding. Deze vergoeding dient vooraf te worden betaald.

  • U kunt via e-mail informeren wat de kosten zijn voor bemiddeling.
  • U kunt gewoon bezichtigingen aanvragen voor de woonruimte die u interessant vindt. U krijgt dan automatisch terugkoppeling.