FAQ

VEEL GESTELDE VRAGEN

DIRECT HET ANTWOORD OP JE VRAAG:

Over huren (in het algemeen)

Wanneer kan ik het best met mijn zoektocht beginnen?
Wij raden je aan om precies 1 maand voor de datum dat je wilt huren te beginnen met zoeken. Omdat huurders in Nederland slechts 1 maand van tevoren hoeven aan te kondigen dat zij vertrekken, zou je als je eerder begint met zoeken nog niet het volledige huuraanbod vinden. Begin je later dan één maand van tevoren met zoeken, dan zijn de krenten waarschijnlijk uit de pap. Timing is het sleutelwoord!
Huursubsidie, hoe werkt dat nou eigenlijk?
Huursubsidie is een subsidie die de overheid geeft om mensen met een kleiner budget te helpen een degelijke woonruimte te huren. Maar daar zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. De voorwaarden voor de woonruimte zijn dat hij zelfstandig moet zijn (alle faciliteiten voor jezelf) en dat er een maximale “reken-huurprijs” is. De voorwaarden voor de huurder hebben te maken met leeftijd (23 jaar en ouder), samenstelling van het huishouden (woon je alleen of woon je samen) en een maximaal inkomen/ maximale hoeveelheid spaargeld.
Hoe bereken ik de huursubsidie?
Je kunt hier een berekening maken. Er wordt ook gevraagd om de rekenhuur. Die mailen we je graag toe. Stuur even een mailtje met het referentienummer (staat in iedere advertentie), en dan zorgen wij dat je alle informatie dezelfde dag nog binnen hebt.
Over gas, water, licht en internet
Iedere bewoner van een woonruimte is verplicht om zorg te dragen voor een leveringscontract voor gas, water en elektriciteit. Internet is natuurlijk geen plicht, maar stiekem wel noodzaak. In sommige gevallen wordt dit geregeld door de verhuurder. Of dit geregeld wordt door de verhuurder staat in je huurcontract. Heeft de verhuurder geen contract voor je geregeld, dan moet je dit zelf doen. Leveringscontracten kun je direct via Living Maastricht afsluiten. Meer info: stuur ons een mailtje!
Welke belastingen zijn relevant voor de huurder?
Dat zijn alle gebruikersbelastingen. Belastingen die te maken hebben met jij die een dienst van de gemeente of waterschap gebruikt. Dit zijn vaak: gemeentelijke belastingen, afvalstoffenheffing, rioolheffing, hondenbelasting en zuiveringsheffing. 
Zijn belastingen ook inbegrepen in de huur?
Nee, en dat is ook niet mogelijk. Gebruikersbelastingen zijn een zaak tussen jou en de gemeente (of waterschap), en ze zijn niet per se gebaseerd op jouw specifieke woonruimte. Of anders gezegd: als je één deurtje verder gaat wonen, dan krijg je ook een aanslag voor de belasting.
Ik krijg een belastingaanslag. Kan ik korting krijgen?
Wanneer je inkomen laag is en je weinig spaargeld hebt, dan is dit mogelijk. Je kunt een aanvraag doen voor korting of zelfs kwijtschelding via het BsGW. Living Maastricht kan je hierbij assisteren (betaalde dienst). 

Over huren via Living Maastricht

Hoe vraag ik een bezichtiging aan? En wat kost dat?
Je kunt bezichtigingen alleen maar aanvragen op onze website. In iedere advertentie vind je een blauwe knop waarop je direct een bezichtiging aan kunt vragen. Bezichtigingen zijn vrij van kosten en je hoeft je niet in te schrijven.
Wat zijn de inkomensvereisten om een woning te kunnen huren?
Living Maastricht controleert bij iedere kandidaat of zij in staat zijn de huur op een stabiele manier te dragen. Dat doen wij op basis van de richtlijnen van het Nationaal Instituut voor Budgettering (NIBUD). Er is dus geen standaard minimaal vereiste voor het inkomen.
Een woning huren: stap voor stap
Stap 1: Bezichtigen. Als je dat wilt natuurlijk. – Stap 2: Het acceptatieformulier tekenen. Dit is een kort overzicht van jouw gegevens, gegevens van de woonruimte en de belangrijkste huurzaken. – Stap 3: Afspraak maken voor de sleuteloverdracht. – Stap 4: De huurovereenkomst bespreken en tekenen. – Stap 5: De sleutels daadwerkelijk ontvangen. WIST JE DAT… Als er op korte termijn wordt begonnen met huren kun je zelfs al de sleutels krijgen voor de uiteindelijke huurovereenkomst is getekend.
Als ik een woning via jullie huur, wat betaal ik dan?
Als je besluit een woning te huren via Living Maastricht, dan betaal je 2 zaken. De eerste maand huur (of een deel ervan als je gaande de maand de sleutel krijgt) en de waarborgsom.
Moet ik bemiddelingsvergoedingen of andere fees betalen?
Het antwoord is simpel: nee.
Wat is de hoogte van de waarborgsom?
De hoogte van de waarborgsom is gelijk aan 1 keer de huurprijs, tenzij anders vermeld.
Voor hoe lang moet ik minimaal huren?
De minimale huurtermijn kun je terugvinden in iedere afzonderlijke advertentie.

Voor huurders van Living Maastricht

Ik wil mijn huur opzeggen. Hoe doe ik dat?
Je kunt bij ons het opzegformulier opvragen per e-mail of telefoon. Langskomen mag ook natuurlijk.
Mag ik onderverhuren?
Dat mag, maar er zijn wel een paar voorwaarden. Als eerste moet je wel de intentie hebben om na de onderhuur zelf weer de woonruimte te gaan bewonen. Als tweede mag de onderhuur niet langer dan 7 maanden zijn. En als laatste moet je een onderhuurovereenkomst afsluiten. Het informatieformulier waarmee je de onderhuur ook kunt regelen is op te vragen bij ons kantoor.
Ik vertrek maar wil meubels doorverkopen. Helpt Living Maastricht?
Wij willen je graag meehelpen met het verkopen van je spullen, maar we kunnen geen garanties geven. Wij ontvangen van de verhuurder de opdracht om een nieuwe huurder te zoeken. En als die specifieke huurder achteraf geen interesse heeft in jouw spullen, dan kunnen we niets meer doen. Ons advies luid standaard om je spullen via andere kanalen te verkopen, en in de tussentijd een briefje in je woning klaar te leggen met daarop wat je wil verkopen en tegen welke prijs, zodat wij dit kunnen meenemen bij bezichtigingen.

Over je waarborgsom

Wie heeft mijn waarborgsom?
Dat is altijd de verhuurder. Living Maastricht stort de waarborgsom ook bij aanvang van de huur aan hem door.
Waarom heeft de verhuurder een waarborgsom?
De verhuurder heeft een waarborgsom om eventuele schades die jij achterlaat te bekostigen.
Hoe wordt bepaald hoeveel ik terugkrijg?
In principe moet de verhuurder bewijzen dat jij schades hebt gemaakt. Bij Living Maastricht gaat de teruggave van de waarborgsom in 2 stappen. Eerst wordt er samen met de huurder een einde-huur-rapport opgesteld op basis van feiten. Daarna geeft de verhuurder aan waarom hij jou aansprakelijk acht. Dat deel waar je mee akkoord bent wordt afgetrokken van de borg. De rest krijg je terug.

Over belastingen en heffingen (BsGW)

Ik krijg een factuur van BsGW dat ik moet betalen?
Dat kan kloppen! BsGW verstuurt alle facturen voor belastingen en heffingen die te maken hebben met wonen. BsGW factureert niet voor belastingen/ heffingen die met andere zaken te maken hebben, zoals bijvoorbeeld loonbelasting.
DSCF0042 kopie